Aranyozott kor

Aranyozott kor

Jacques Doucet 2.

2024. április 13. - Aranyozott kor

Megbízta Louis Parentet hogy építsen számára egy 18. századi kastélyt mintázó épületet, ez 1907-ben készült el és Doucet zsúfolásig töltötte műgyűjteményével. Ám alig öt évvel később midezt el is adta.

1912-től Jacques Doucet ruhatervei megjelentek a La Gazette du Bon Ton divatmagazinban. Legeredetibb tervei azok voltak, amelyeket a korabeli színésznők  számára készített. Cécile Sorel, Rejane és Sarah Bernhardt gyakran viselték az ő ruháit a színpadon és azon kívül egyaránt.

Az alábbi, a Metropolitan Múzeumban őrzött báli ruha egyszerű, de a felhasznált anyagok miatt extravagáns. Bármely nő csábítóan hat benne, testhez álló sziluettje és mély dekoltázsa miatt.

 ball_gown_met_6518465a-b_side_cp4_ab.jpg

Doucet báli ruha 1898–1900

Forrás: Wikipedia

doucet_22-1.jpg

doucet_4.jpg

Doucet estélyi ruha 1900 – 1905

Forrás: Maryland Historical Society

1919-ben feleségül vett egy nála sokkal fiatalabb hölgyet. Az 1920-as években divatháza fokozatosan veszített népszerűségéből. Néhány évvel az első világháború után, 1927-ben egy műteremház tulajdonosa lett, amelyet Paul Ruaud építész tervezett, ez volt a "hôtel particulier". Doucet a kor neves művészeit kérte fel, hogy működjenek közre a belső terek kialakításában, berendezésében. Az esüztözött vaslépcsőt például Csáky József szobrászművész készítette. 

Néhány hónappal a műteremlakás 1929-es befejezését követően Doucet meghalt, pár évvel később divatháza is megszűnt.

Egész életében gyűjtötte a műalkotásokat és a könyveket, halálakor posztimpresszionista és kubista festményekből álló gyűjteménye volt, valamint két jelentős könyvgyűjteménye, ezeket a francia nemzetnek adományozta. 1972-ben örökösei műkincsgyűjteményét árverésre bocsájtották. Francois Chapon írt egy könyvet C'etait Jacques Doucet címmel a divattervező életéről és munkásságáról.

A Metropolitan Múzeumban őrzik az alábbi valószínűleg versenyeken vagy más társasági eseményeken viselt darabot. A finom sifonból, csipkéből és bársonyból készült ruha kiváló példája Doucet művészi stílusának. Érdekessége, hogy egyrészes, pedig általában az ilyen viseletek kétrészesek.

afternoon_dress_met_6523912_transpc003.jpgNői ruha 1903-ból. 

Forrás: Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2818282957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása