Aranyozott kor

Aranyozott kor

Jacques Doucet 1.

2023. július 02. - Aranyozott kor

Jacques Doucet francia divattervező az Aranyozott kor egyik meghatározó ruha tervezője és készítője volt, Worth és Pingat kortársa és vetélytársa. doucet1.jpg

1913-ban készült fotó a divattervezőről

© Ministère de la Culture (France), Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, diffusion RMN-GP.

1853-ban, Párizsban született egy jómodú családba, amelynek fehérnemű és ágynemű üzlete volt. A Doucet Lingerie 1816 óta virágzott a Rue de la Paix-on. Ez egy híres bevásárlóutca Párizs központjában.

1871-ben Jacques női ruha szalont nyitott és a Doucet cég világhírűvé vált az irányítása alatt. Az elegáns, romantikus, nőies ruhák jellemzik, amelyek puhák, finomak, hullámzóak. Kedvelte a vékony, áttetsző anyagokat, a csipkét és a tüllt. Ruhái díszítésére gyakran használt selyemszalagokat, redőket, virág- és rovarmotívumokat, valamint gyöngyhímzést. Leginkább pasztellszínű ruhákat tervezett, színválasztására a tizennyolcadik századi festmények színspektruma hatott. E kor bútorait, műtárgyait lelkesen gyűjtötte is.

doucet1_a-1k.jpg

Körülbelül 1880-ban készült a képen látható ruha.

Forrás: The MET

A következő darab a korszak pazar báli ruháinak remek példája. A felhasznált anyag a legjobb minőségű selyem és vászon, rendkívül finom és gazdagon hímzett.

doucet1_b-1k.jpg Báli ruha kb. 1898–1902

Forrás: The MET

Az 1900-as évek elejéről való az alábbi elegáns női ruha. Délutáni rendezvényekre és sétákra alkalmas. A ruha kiváló példája Doucet fehérnemű-szerű tervezői stílusának, amelyet a finom fodrok és a rózsamintás sifon mutat be. A kék-türkiz színkombináció a tervező kedvence volt.

 doucet1_c-1k.jpgNői ruha kb. 1900–1903

Forrás: The MET

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9618157990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása