Aranyozott kor

Aranyozott kor

Hölgy fehérben 1.

2023. március 18. - Aranyozott kor

Washingtonban, a Nemzeti Művészeti Galériában őrzik John Singer Sargent (1856 – 1925), amerikai festő Mrs. Henry Whiteot ábrázoló portréját.

 margaret_stuyvesant_rutherfurd_white_k.jpg

A festményen látható hölgy teljes neve Margaret Stuyvesant Rutherfurd White. Lenyűgöző szépségére a regényíró Edith Wharton, így emlékezett: „Nehéz elképzelni manapság a fiatal arc kagylószerű átlátszóságát, vörös-fehér színét, amelyet nem érintett sem festék, sem púder, amelyben a vér úgy kering, mint a sarki fény ragyogása."

Noha ezen a hivatalos portrén Mrs. White – akit egyébként Daisynek becéztek – egy kissé komolynak tűnik, a társasági eseményeken köztudottan vidám és jó kedélyű volt. Mary egy előkelő new yorki család leszármazottja volt és 1879-ben ment hozzá a diplomata Henry Whitehoz. A férj a párizsi amerikai nagykövetség első titkára volt. John Singer Sargent, az Aranyozott kor arisztokratáinak kedvelt festője, 1874 és 1886 között Párizsban élt és gyakran állított ki az Académie des Beaux-Art hivatalos éves művészeti kiállításán (Párizsi Szalon). 1882-ben Marynek, az előbb említett kiállításon megtetszett Sargent egyik festménye, ennek köszönhetően a házaspár még abban az évben megbízta a festőt a 29 éves asszony portréjának elkészítésével. Whitéknak azonban hamarosan Franciaország déli részébe kellett utaznia, ezért Sargent a hatalmas – 2,25 méter magas és 1,43 méter széles – vászonnal Nizzába utazott és ott is dolgozott a képen.

A ruha virtuóz kezelésének köszönhetően, valamint a legyezőn és operaszemüvegen megcsillanó fény miatt, a hölgy szinte ragyog az elegáns heverő és a tompított háttér előtt. A gyönyörű ruha, különböző textúrájú fehér anyagokból, szaténból, csipkéből és tüllből áll.

margaret_stuyvesant_rutherfurd_white_det.jpgRészlet. 

Forrás: National Gallery of Art

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2418052602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása