Aranyozott kor

Aranyozott kor

A Worth divatház 4.

2022. július 15. - Aranyozott kor

worth4_2k.jpg

Selyem báli ruha, Worth Divatház 1889

Forrás: The Met

Charles Frederick Worth tervezői tehetségével és jó kereskedelmi érzékével hatalmas üzletté építette divatházát a tizenkilencedik század utolsó negyedében. 1895-ben bekövetkezett halála után fiai, Gaston-Lucien (1853–1924) és Jean-Philippe (1856–1926) átvették apjuk vállalkozását, és sikerült megőrizniük annak magas színvonalát. A Jean-Philippe által tervezett ruhák drámai anyagválasztásukkal és pazar díszítéseikkel apja esztétikáját követik.

 worth4_1k.jpg

Délutáni ruhaviselet, Worth Divatház 1889

The Met

Charles Frederick Worth olyan ruhákat tervezett, amelyeket az aprólékosan kiválasztott textíliák és a díszítőelemek szinte műalkotásokká tesznek, a színek és a textúrák tökéletes összjátékát valósítják meg. Worth egész életében megőrizte kreatív tevékenysége színvonalát és népszerűségét. Divatháza az 1920-as évekig virágzott. A nagy divatdinasztia végül 1952-ben ért véget, amikor Charles Frederick Worth dédunokája, Jean-Charles (1881–1962) visszavonult a családi vállalkozástól.

Az alábbi vörös bársonyruha érdekessége, hogy két különböző felsőrésszel két különböző alkalomhoz igazítható. Estélyi ruhaként funkcionál a csipkerátétes rövidujjú felsőrésszel, míg délutáni viseletként hordható a hosszú ujjú, elöl zárt felsőrésszel.

 worth4_3k.jpg

Estélyi ruha, Worth divatház kb. 1893-95

The Met

Természetesen a jövőben is fogok majd Worth darabokat mutatni, de a divatház történetét ezzel lezártam.

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr317875427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása