Aranyozott kor

Aranyozott kor

A Worth divatház 2.

2022. június 09. - Aranyozott kor

 worth2bujk.jpg

Tulajdonosa délutáni társadalmi tevékenységek/események során viselte ezt az öltözéket, mely körülbelül 1875-ben készülhetett.

Forrás: The Met

 

Folytatom Charles Frederick Worth és a Worth divatház történetét. A bejegyzésben látható ruhadarabok az aranyozott korból, azon belül a 70-es évekből valók.

Worth még a Gagelinnél, Marie Vernet személyében élő modellt alkalmazott, hogy bemutassa a sálak, kendők, anyagok esését és ez újításnak számított. Korábban divatbabákat használtak erre a célra, amiket igény szerint házhoz küldtek. Charles és a francia hölgy egymásba szerettek és össze is házasodtak, a férfi pedig ruhákat kezdett tervezni neki. A Marien a boltban vagy társadalmi eseményeken látott Worth kreációkat egyre többen keresték, ezért Charles hamarosan ruhaüzletet nyitott a textilbolt egy sarkában, majd ahogy már említettem 1858-ban Otto Boberghgel közösen saját céget alapítottak.

marie_worth.jpg Marie Augustine Vernet, az első manöken

Forrás: Whistling Woods International- School of Fashion & Design

 

Worth továbbra is élő modelleket alkalmazott a boltjában és egész szezonra szóló kollekciókat kezdett tervezni. A kollekció mintadarabjait meghívott hölgyvásárlók csoportja élő divatbemutató keretében tekinthette meg, majd saját méretükben, a választott színben megrendelhették. Az első volt, aki ruháiba varrt névcímkével jelezte az eredetiséget. A kor színésznői, például Lillie Langtry és Sarah Bernhardt számára is készített ruhákat.

worth2ujk.jpg

A ház úrnője akkor viselte ezt az öltözéket, amikor vendégeket fogadott délelőtt vagy délután.

© FIDM Múzeum

 

Folytatása következik.

Forrás: The Met

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr617839155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása