Aranyozott kor

Aranyozott kor

Emily Warren Roebling 2.

2024. február 10. - Aranyozott kor

brookynmuseum_painting_ab.jpg

Balra: Théobald Chartran 1899-ben készült portréja Washington Roeblingről, jobbra: Charles-Émile-Auguste Carolus-Duran 1896-ban készült portréja Emily Roeblingről 

Forrás: Brooklyn Múzeum

Emily és férje 1868-ban tértek vissza Amerikába, nem sokkal azelőtt, hogy John A. Roebling a Brooklyn Bridge építésénél történt baleset következtében vérmérgezést szenvedett és meghalt. Emily hitvese Washington azonnal átvette a főmérnöki posztot, míg Emily otthon maradt, hogy nevelje közös gyermeküket. Nem sokkal később azonban Washington is megbetegedett a híd építési munkálatai során. A nyomás alatt álló keszonokba történő gyakori be- és kilépés miatt keszonbetegség alakult ki nála. A férfi idővel részlegesen lebénult, megvakult, süket és néma lett.

Emily eleinte elsősorban közvetítő szerepet töltött be Washington és asszisztensei között, de idővel gyakorlatilag átvette férje szerepét, mint főmérnök. Több mint egy évtizeden át irányította az híd építését és foglalkozott a vállalkozókkal, politikusokkal és újságírókkal. Mire a híd elkészült, a korszak legjelentősebb építkezésének arca lett.

er_ab.jpg

© Special Collections and University Archives, Rutgers University Libraries

1883-ban Emily részt vett a - 2023-ban 140 éves - Brooklyn Bridge megnyitó ünnepségén, ő volt az első, aki átsétált rajta. Ezt követően férjével a New Jersey állambeli Trentonba költöztek. Emily irányította kúriájuk építését, jótékonykodott és a nők jogaiért harcolt. Az „Egy feleség fogyatékosságai” című esszéje díjat nyert, ebben számos a nőket diszkrimináló törvényt bírált. Sokat utazott.1896-ban Londonban bemutatták Viktória királynőnek, Oroszországban pedig részt vehetett II. Miklós cár és Alexandra cárnő koronázási ünnepségén. Beteljesítette nagy álmát is, hogy tovább tanuljon. 1899-ban megszerezte jogi diplomáját a New Yorki Egyetemen. 1903-ban, szívelégtelenségben halt meg.

er02_ab.jpg

© Special Collections and University Archives, Rutgers University Libraries

A Brooklyn Bridge építését követő években a híd elkészültében játszott szerepe egyre inkább feledésbe merült és a legtöbb történész férje, vagy apósa eredményeit méltatta. Az utóbbi években azonban főmérnöki szerepét egyre inkább elismerik. A hídon ma is ott van az emléktábla, amelyet apósának, férjének és magának Emily Roeblingnek szenteltek. Emily munkájáról Marilyn Weigold 1984-ben írt egy könyvet, a címe: Silent Builder: Emily Warren Roebling & the Brooklyn Bridge – ez magyar fordításban annyit tesz, hogy „A csendes építő: Emily Warren Roebling és a Brooklyn-híd.”

bb_1895_loc.jpg

Forrás: Library of Congress

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr918282831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása