Aranyozott kor

Aranyozott kor

Emile Pingat 4.

2023. május 06. - Aranyozott kor

Korábban nagyon nehezen sikerült Amerikában őrzött, az Aranyozott korban készült Pingat ruhákra bukkannom, de igaz a mondás, hogy aki keres az talál, mert most hármat is tudok mutatni nektek.

Az első egy csodálatos virágmintás, vörös ruha selyembársonyból és selyemszaténból. pingat4a-1k.jpgDerék és szoknya kb. 1884-ből.

Forrás: Cincinnati Art Museum

 

A következő darabot Mrs. Charles G. Roebling viselte egykor téli vacsorákon és bálokon. Férje John A. Roebling mérnök volt, a Brooklyn-híd tervezőjének fia. A pár 1877-ben házasodott össze és a hölgy sajnálatos módon 10 évvel később, 32 éves korában meghalt.  Abban az időben bevett szokás volt, hogy a neves divatházak minden ruhához két derekat készítettek ügyfeleiknek: egy hosszú ujjút a kötetlen esti vacsorákhoz; és egy kivágott, ujjatlan változatot az estélyekhez. A rózsa motívumos, selyembársonyból készült ruhát fémszálas hímzés és csipke díszíti.

pingat4b-1k.jpgNői ruha kb. 1885

Forrás: Philadelphia Museum of Art

Azzal a kiegészítéssel, hogy a kollázson szereplő fotók közül a bal alsót Nicole Bloomfield készítette, a jobb alsót pedig a thecorsetedbeauty osztotta meg instagram oldalán.

 

Végül egy az 1880-as évek második felében készült, sötétvörös ruhával kápráztatlak el benneteket. A MFA Boston weboldalán, ahol őrzik, sajnos jelenleg nincsen róla fotó, de a pinteresten megosztották. Lydia Williams Lyman (Mrs. Robert Treat Paine) tulajdona volt. A derékban van egy fehér szalag, amelyen aranyszínű pecséttel készült felirat olvasható: „E. Pingat / 30 Rue Louis-le-Grand. 30 / Paris.” A felhasznált anyagok között ez esetben is megtalálható a bársony, a szatén, a selyem, illetve a csipke.

pingat4c.jpgForrás: MFA Boston és Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3718106972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása