Aranyozott kor

Aranyozott kor

Petit Chateau 2.

2023. február 25. - Aranyozott kor

A mai bejegyzésben bepillantunk a Petite Chateuba. Fáj a szívem, hogy már nem láthatjuk, csak ezen a kevéske fekete-fehér fotón. A főbejárat az 5. sugárútról nyílt. Itt először az előszobába léphetett be a látogató, amely egy 18 méter hosszú előcsarnokba vezetett. Innen nyílt minden a szinten található főbb helyiség. Az előcsarnok sárgás színű mészkőből készült, faragványok, domborművek díszítették. Az előcsarnok közepén a jobb oldalon volt a lépcsőház, a hatalmas T alakú kőlépcsővel. Vele szemben az előcsarnok bal oldali falát igényesen faragott kandalló díszítette.

 0-660-main-hall-stairwellk.jpg

A pinteresten találtam egy fotót a fő előcsarnokról és a lépcsőházről.

 

Ezen a szinten volt a könyvtár, amelynek falait 16. századi francia reneszánsz faburkolat borította, vele szemben volt a társalgó. Ennek a falát faragásos diófa burkolat ékesítette.

petit_chateau_salon.jpg

A szalon egy részlete. Forrás: wikipedia

A fenti képen látható szalont Jules Allard tervezte és építette Párizsban. A 18. századi francia belső tereket idézte. A mennyezetet Paul Jacques Aimé Baudry festménye díszítette, mitológiai jelenetekkel. A helyiség legkülönlegesebb bútordarabja egy ébenfa szekrényke volt, amit Jean Henri Riesener készített Marie Antoinette számára. A szekrénykét jelenleg a Metropolita Múzeum őrzi.

dp106952k.jpg

© The MET

 

Ezen a szinten volt még a reggeliző terem, illetve az előcsarnok nyugati végén a bálterem. A 15 méter hosszú és 11 méter széles, kétszintes bálterem a „kis kastély” legnagyobb helyisége volt. Gótikus stílusban építették, a mészkőfalakat lent fa lambéria díszítette. A terem egyik végében hatalmas dupla kandalló volt, márvány kariatidákkal. A kandalló felett egy galéria volt. A terem másik végében pedig a zenészek galériája volt. A báltermet Eugène Oudinot nagy ólomüveg ablaka világította meg.

 4fb6b826900ecfc67ee7fcfae9c4aa7f.jpg

A bálterem egy részlete látható a fenti képen, mely a Gilded Mansions Grand Architecture and High Society című könyvben jelent meg. Forrás: Pinterest

A Library of Congressben Richard Morris Hunt több, a „kis kastélyhz” készített tervét is őrzik. Az alábbi építészeti rajzon Alva Vanderbilt fürdőszobájának belső dekorációját látjátok, tükrökre festett szőlő motívumokkal és márvány lambériával.

 alva_bathroom_richard_morris_hunt.jpg

Forrás: LOC

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5918044320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása