Aranyozott kor

Aranyozott kor

Emile Pingat 2.

2023. február 11. - Aranyozott kor

Emil Pingat Worthhöz hasonlóan a világ leggazdagabb és legkifinomultabb ügyfeleit öltöztette. Népszerűségéről tanúskodnak a korszak divatmagazinjai és mesterségének kiválósága pedig megmutatkozik minden elegáns selyemruhában, amit megalkotott. Ismert volt arról, hogy úgy készített rendkívül elegáns, gazdagon díszített ruhát, hogy csupán egyetlen színt használt fel és azt ugyanolyan színű csipkével, gyönggyel, tollal, vagy más textúrájú azonos színű anyaggal kombinálta. Erre láthatok példát az alábbi képen is. 

pignat2a-1k.jpg

Sötétkék selyem és pamut ruha, melyet sötétkék hímzés, csipke és bársony díszít. kb. 1885
Forrás: The MET

pignat2b-1k.jpg

Fekete körkörös mintával ellátott selyemből és szaténből készült ruha 1889-ből, mely derékból és szoknyából áll. Csipkegallér és csipkemandzsetta díszíti, illetve középen rátétes csipkebetét, valamint fekete gyöngyök. Elizabeth Livermore Hubbard Blake (az adományozó dédnagymamája) viselte egykor és a ruhadarabot a család hölgy tagjai örökölték tovább. Ruth Oliver Jolliffe 2003-ban ajándékozta az MFA-nak.

Forrás: MFA Boston

A gazdag amerikaiak gyakran keresték fel Párizsban a divatszalonját a Maison Pingatot és utazó ládáikat megtöltötték haute couture darabjaival. Azoknak, akik nem tudták megtenni az utat Párizsa, lehetőségük volt arra, hogy Pingat engedélyével amerikai ruhakészítőkkel készíttettessék el a tervek alapján a kívánt ruhadarabot. Emellett a divattudatos amerikai nők a Harper’s Bazar által árusított szabásminták segítségével is elkészíttethették Pingat ruhájukat. Az alábbi képen egy csodálatos, színes ruhát láthattok a tervezőtől.

pignat2c-1k.jpg

Körülbelül 1878-ban készült ez a selyembrokát, csipke és selyemszatén ruha, amelyet vacsorákhoz viselt tulajdonosa. Albert J. Beveridge adományozta a Chicago Történeti Múzeumnak.

Forrás: CARLI Digital Collections (Chicago History Museum)

Ezt a ruhát egy korabeli fekete-fehér fotón is meg tudom mutatni nektek.

809d90c21cd7a0700729ff31bf5a9f79.jpg

Mrs. Augustus Newland Eddy a férjével és a gyermekével körülbelül 1878-ban.

Forrás: lilyabsinthe.com


Worthtel ellentétben Pingatnak nem voltak örökösei, akik folytathatták volna vállalkozását. Divatházát 1896 augusztusában eladta az A. Wallès & Cie.-nek és a neve feledésbe merült. Annak ellenére, hogy a divatmagazinok és a fennmaradt ruhadarabok azt mutatják, hogy Pingat a divatóriások közé tartozott viszonylag keveset tudnak róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5918044850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása