Aranyozott kor

Aranyozott kor

Az aranyozott kor divatja vs. „The Gilded Age” 2.

2022. október 08. - Aranyozott kor

Ebben a bejegyzésben ismét az HBO "The Gilded Age" sorozatát szeretném megidézni így a második évadra várva. 

Már az előző posztból is kitűnt, hogy a szereplők által viselt ruhadarabok között, több olyan is van, ami nagyon hasonlít egy a korszakban ténylegesen viselt ruhadarabhoz. Kasia Walicka-Maimone, a sorozat ruhatervezője nem csak korabeli festményeket tanulmányozott, hanem valódi, a korszakból fennmaradt és múzeumokban őrzött ruhadarabokat is.

Az első képen Ada Brook a Russel bálon viselt ruhája látható egy Worth által tervezett estélyi ruha mellett.

ada_brook_met01.jpg

 

A második képen pedig Berta Russell szintén az évadzáró epizódban látott bálon viselt ruhájában, mellette ezúttal is egy Worth ház ruha, ezt azonban Charles Frederick Worth fia, Jean Philippe tervezte, későbbi, mint amikor egyébként a sorozat játszódik (1882).

br_vs_worth_dress-1_1.jpg

Carrie Coon, mint Bertha Russell - The Gilded Age/Aranykor - © HBO

 Jean P. Worth estélyi ruha, kb. 1898-1900 - © The MET

 

A harmadik képen ismét Ada Brook egyik ruháját hasonlítom össze egy a Metropolitan Múzeumban őrzött francia ruhadarabbal, amelyet Miss Valerie J. Dreyfus ajándékozott a múzeumnak 1941-ben

ada_brook_bluedress-1.jpg

Cynthia Nixon, mint Ada Brook - The Gilded Age/Aranykor - © HBO

Francia ruha körülbelül 1888-89-ből, © The MET

A ruhatervező egyébként úgy húz éles kontrasztot a sorozatban a régi pénz és az új pénz képviselői között, hogy előbbieket az 1870-es 1880-as évekre jellemző ruhába öltöztette, míg az utóbbiakat az 1890-es évekre jellemzőkbe, lásd Bertha báli ruháját. Ezáltal a Brook család hölgy tagjai, Agnes Van Rhijn és Lady Astor konzervatívnak hatottak, míg Bertha Russellről határozottan a modernség sugárzik. Az hogy ahogy az egy ilyen nőhöz illik, azonnal a legújabb párizsi divat szerint öltözködik.

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6617946358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása