Aranyozott kor

Aranyozott kor

Az aranyozott kor divatja vs. „The Gilded Age” 1.

2022. június 19. - Aranyozott kor

Bár még adós vagyok a Worth divatház történetének befejezésével, de ezzel a poszttal egy kicsit az HBO "The Gilded Age" sorozatát szeretném megidézni. Remélem, nézitek!

A kosztümök témájánál maradok. Azt szeretném megmutatni, hogy a szereplők által viselt ruhadarabok között, bizony több olyan is van, ami nagyon hasonlít egy a korszakban ténylegesen viselt ruhadarabhoz. Ez valószínűleg nem a véletlen műve.

Rosa Turnbull egy az 1880-as évek végén, az 1890-es évek elején készült portré fotója mellé raktam Marian Brooks egyik tüneményes világoskék ruháját.

hbo_gildeda1.jpg

Rendkívül elegáns, kecses krémszínű ruhát visel Madame Paul Poirson (született: Seymourina Cuthbertson) John Singer Sargent festményén. Úgy tudjuk, hogy a festő Paul Poirsontól bérelte stúdióját, és egyszer a portréval fizette ki a bérleti díjat. Egyébként baráti viszony fűzte a festőt a házaspárhoz. Marian az első évad záró epizódjában, a Russell bálon viselt egy megszólalásig hasonló ruhát.

hbo_gildeda2.jpg

Bertha Russel a sorozat egyik főszereplője, a vasútmágnás Georg Russel feleségeként ruhatára vitathatatlanul a legimpozánsabb. Egy olyan viseletét választottam ki, amely emlékeztet egy angol hölgy, Mrs. Hammersley (született: Mary Frances Grant, kb. 1863 – 1902) ruhájára. Mary Frances egy bankár felesége volt és John Siger Sargent 1892-ben festette meg. A 1890-es években a ruhaujj egyre buggyosabb lesz, ennek a kezdeti fázisa már látható Mary Frances viseletén. Bertha ruháján, a kisméretű képen pedig megfigyelhető, hogy az uszályrészt fel tudták tűzni.

hbo_gildeda3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6317861135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása