Aranyozott kor

Aranyozott kor

A Worth divatház 1.

2022. május 28. - Aranyozott kor

Említettem, hogy az Aranyozott kor hölgyei előszeretettel rendelték ruháikat Párizsból és hogy szeretnék ezekről majd posztokat készíteni. Az egyik neves divatház ahonnan például Mrs. Astor rengeteget vásárolt, a Worth volt.

A híres francia divatház létrehozója meglepő módon egy angol úriember volt, Charles Frederick Worth. Őt tartják a haute coutre atyjának és ő találta ki az első élő modelles divatbemutatót is.

sc162108v.jpg

Fanny Crowninshield (Mrs. John Quincy Adams II) (1839 - 1911) ruhája volt egykor ez a gyönyörű vöröseslila Worth ruha, melyet vendégek fogadásakor vagy vacsorához viselt. Az ujja könyékig ér, az anyaga damaszt selyem, szatén és taft, gyöngyök, rojtok és csipkék díszítik. Az 1880-as évekből való.

Forrás: MFA Boston

 

Charles Frederick Worth 1825-ben született az angliai Bourneban. Fiatalként két londoni textilkereskedőnél dolgozott, és rengeteget tanult a finom anyagokról és a varrodákról. Előszeretettel kereste fel a Nemzeti Galériát és más gyűjteményeket, hogy történelmi portrékat tanulmányozzon. A festményeken látott ruhadarabok inspirálták Worth későbbi saját terveit függetlenül attól, hogy hétköznapi viseletet vagy álarcos bálokra tervezett kosztümöt kreált éppen. 1845-ben Párizsba költözött, ahol egy textilkereskedelemmel foglalkozó cégnél a Gagelinnél talált munkát. Ekkor ismerte meg későbbi feleségét, a boltban dolgozó csinos Marie Vernetet.

charles_frederic_worth.jpg Charles Frederick Worth, forrás: wikipedia

 

Gyorsan lépkedett felfelé a ranglétrán; hamarosan vezető értékesítő lett, majd saját ruhakészítő részleget nyitott a cégen belül. Díjnyertes tervekkel emelte a Gagelin hírnevét az 1851-es londoni Great Exhibition, valamint az 1855-ös párizsi Exposition Universelle kiállításon. Végül 1858-ban egy üzleti partnerrel saját céget nyitott.

worth_1878_wedding.jpg

Ezt a Worth által tervezett pazar esküvői ruhát Annie Schermerhorn viselte a John Innes Kane-nel kötött házassága alkalmával, 1878. december 12-én.

Forrás: Museum of the city of New York

 

Folytatása következik.

Forrás: The Met

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6017836817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása