Aranyozott kor

Aranyozott kor

Emily Warren Roebling 1.

2024. február 03. - Aranyozott kor

Nem olyan régen tudtam meg, hogy a Manhattant és Brooklynt összekötő híd elkészülését nagymértékben egy hölgynek köszönhetjük. Ő Emily Roebling, ismerkedjünk meg vele.

Emily 1843. szeptember 23-án született New Yorkban, a szülei Sylvanus és Phebe Warren voltak. 11 testvére volt. Közülük különösen az egyik bátyjához, Kemble Warrenhez állt közel, aki mindig támogatta Emily tanulás iránti vágyát. Kemble először katonai pályát futott be, majd kormányzó lett. Emily Washingtonba járt iskolába, ahol a kézimunka és a háztartásvezetés mellett történelmet, csillagászatot és algebrát tanult. Az amerikai polgárháború idején találkozott élete párjával, ennek a története igazán érdekes.

Emily 1864-ben meglátogatta az 5. hadtestet irányító, kormányzó bátyját a főhadiszállásán. Részt vett egy katonabálon, ahol megismerkedett Washington Roeblinggel, aki a Brooklyn Bridge tervezőjének, John A. Roeblingnek az egyetlen fia volt. Washington a bátyja szolgálatában állt és apjához hasonlóan maga is építőmérnök volt.

emily-and-washington-roebling_ab_1.jpgEmily és Washington Roebling

© Special Collections and University Archives, Rutgers University Libraries

A pár 1865. január 18-án kelt egybe New Yorkban, méghozzá Emily egyik testvérével és annak házastársával közösen egy kettős esküvői szertartás keretében. Miközben Emily apósa megkezdte az előmunkálatok a Brooklyn Bridgen, az ifjú házasok Európába mentek. Hosszabb időt töltöttek itt, hogy tanulmányozzák a keszonok használatát a híd építéséhez.

A keszont víz alatti építkezéseknél, és metróépítésnél használják. Ez egy alul nyitott szekrény, amely vasból, betonból vagy vasbetonból készül, és a víz- vagy földalatti építkezéseknél - főleg az alapozásnál - körülveszi a munkateret. A beszivárgó vizet folyamatosan kiszorítják belőle, így téve lehetővé, hogy dolgozni lehessen benne.

Emilynek fennmaradt egy ruhája, amit 1896-ban viselt először, amikor bemutatták Viktória királynőnek. Nagyon szerette, mert később még egy alkalommal viselte. Festmény is készült róla benne, ezt majd a következő részben osztom meg veletek.

70535a-c_threequarter_front_cp4_det_ab.jpg

70535a-c_side_cp4_ab.jpgA hozzá tartozó, színben és mintában passzoló, elegáns cipellőt is megmutatom. 70535d-e_cp4.jpg

Forrás: The MET (2009.300.941a–e)

 

Németországban, 1867. novemberében Emily életet adott a pár egyetlen gyermekének, John A. Roeblingnek.

Innen fogom folytatni a történetet.

905879b6d964b8a85a0896efd2986bb0_ab.jpg

© Special Collections and University Archives, Rutgers University Libraries

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyozottkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8518282801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása